W M BútorEgyedi bútorok készítése

Bútoraink élettartama függ az anyaguktól, minőségüktől, a használat módjától és az ápolástól is. A bútorok élettartama fokozható, esztétikuma megőrizhető némi odafigyeléssel és ápolással.

Alapvető szabály, hogy nedves vagy forró használati tárgyakat ne tegyünk közvetlenül a bútorainkra. Használjunk alátéteket, mert ezek híján maradandó foltok képződhetnek a felületen.

Lehetőség szerint hetente töröljük le a port természetes alapú, gyapjú vagy pamut anyagú textíliát használva. Használhatunk elektrosztatikusság elvén működő műanyag porseprőt is, ami magához vonzza az apró szennyeződéseket. Az újabb bútorok többségénél olyan felületkezelő eljárásokat alkalmaznak, hogy a bútor nem igényel sok ápolást, elegendő enyhén nedves ruhával áttörölni azokat, a foltok többsége langyos, mosogatószeres vízzel is eltávolítható.

Hasznos tudnivalók

Bútorápoló, vagy bútorfényező szert használata során csak vékonyan kenjük fel és alaposan dolgozzuk be a felületbe, különben ragacsos marad és a port is jobban vonzza. A viasztartalmú szereknek kiváló ápoló hatásuk van, por és víztaszító tulajdonságuk miatt ezeket részesítsük előnyben. Színezett ápolószer vásárlása esetén annak színe, árnyalata igazodjon a bútor színéhez.

Fafelületekről a zsírfoltot legegyszerűbben ecetes vízzel távolíthatjuk el, majd töröljük teljesen szárazra.

Műanyag bevonatú bútorok tisztításához elegendő általában a nedves, mosogatószeres ruha, súrolószereket ne használjunk, mert ezek megkarcolhatják a felületét.

Az üveglapokat, tükröket üvegtisztító szerekkel, esetleg citromlével, ecettel tisztíthatjuk, végül papírtörlővel töröljük szárazra.

A bőrgarnitúrát rendszeresen portalanítsuk. A bőr ápolásával meg lehet akadályozni, hogy a bőr kiszáradjon, megrepedezzen. A sötét színűeket évente ricinusolajjal, a világosakat vazelinnel vékonyan töröljük át. A kereskedelemben kitűnő bőrápoló szerek közül válogathatunk.

A kárpitozott bútort legalább havonta egyszer porszívózzuk ki, ecetes ruhával, szivaccsal töröljük át. A rendszeres ápolással meghosszabbíthatjuk a bútor életét.
A szövettel bevont bútort jól tisztíthatjuk szappanos oldattal, amihez néhány csepp szalmiákszeszt is adunk. Benedvesített kefével a bútor felületét alaposan keféljük át és száraz ronggyal töröljük szárazra. Évente legalább egyszer kárpitsamponnal is tisztítsuk ki a kárpitot. A sampont alaposan öblítsük le, hogy ne maradjon belőle semmi a kárpiton, különben gyorsan bepiszkolódik.

A műanyag kárpit foltjait szódabikarbónás vagy ecetes oldatba mártott ronggyal távolítsuk el, majd nagyon gyenge mosogatószerrel mossuk át.